30 / 04 / 2024

İpotek fek yazısı nedir?

 İpotek fek yazısı nedir?

Bir kişinin borç için teminat olarak gösterdiği evin borcu bittiğinde,evi kendi üstüne alabilmesi için ipoteği kaldırması gerekiyor.Peki ipotek fek yazısı nedir?İpotek fek yazısı nasıl alınır?İşte ipotek fek yazısı..


İpotek fek yazısı nedir?

İpotek ,olan veya olması ihtimal krediler için herhangi bir taşınmaz malın güvence gösterilmesi işlemine deniyor.Bu hak doğrudan doğruya mala bağlı ayni bir hak olup,kredi borcu bittiğinde ipoteğin kaldırılması gerekiyor.


Fek yazısı, bir kimsenin gayrimenkulü üzerindeki borcunun tamamını ödemesi ile ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazı olarak açıklanıyor. Bankalar tarafından hazırlanan yazılar gayrimenkul üzerindeki borcun bittiğini gösteriyor.


Bankadan alınan fek yazısı ile tapuya gidilip,ipotek kaldırılıyor.İpotek fek yazısı banka tarafından hazırlandığı ve noter onaylı yetki belgesi gibi işlemlerden ötürü noter masrafları oluşuyor. Ortaya çıkan bu masrafların karşılanmasını banka hak sahibinden isteyebiliyor.


Bankadan alınan fek yazısı için talep edilen ücret bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.İpotek fek yazısı ücreti kredi sözleşmesinde yazılıyor ve o yüzden kredi sözleşmesinde ipotek fek yazısı ücretinin müşteriden alınacağına dair bir maddenin olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. 


Kredi sözleşmesinde ipotek fek yazısı masrafını tüketicinin ödeyeceği ibaresine rağmen  sözleşmeyi imzalayan tüketici, ödeme anı geldiğinde ücreti ödemek istemeyebiliyor. Bu durumda banka, sözleşmedeki bilgileri tüketici aleyhine kullanabiliyor. 


Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ipotek fek yazısına dair ek bilgi koyuyor. Kredinin tamamlanmasının ardından ipotek kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtiliyor. Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmelerin dikkatlice okunması ve o aşamada itiraz edilmesi gerekiyor. 



İpotek nasıl konulur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com