05 / 05 / 2024

İpotek nasıl kalkar?

 İpotek nasıl kalkar?

Ev alırken bir bankadan konut kredisi kullanıldığında banka ev üzerine ipotek koyuyor.Peki ipotek nasıl kalkar?İşte ipotek kaldırma işlemleri..


İpotek nasıl kalkar?

İpotek, var olan ya da ileride olabilecek bir borç için bir gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesine deniyor.Kredi ile bankadan alınan ev için konulan ipoteğin kredi borcu biter bitmez kaldırılması gerekiyor.Peki ipotek nasıl kalkar?


İpotek kaldırma, konut kredisiyle satın alınan evin, kredi taksitlerini tamamladıktan sonra evin üzerindeki ipoteğin kaldırılması şeklinde yapılıyor. Evin üzerindeki ipoteği kaldırma işlemini ise tapu dairesinde yapıyor. Bu işleme ipoteğin fek edilmesi adı da veriliyor.


İpotek kaldırma işlemleri için ilk yapılması gereken şey kredi kullanılan bankadan ipotek fek yazısının alınması oluyor.İpotek fek yazısı için yasal olarak bir ücret ödeme zorunluluğu bulunmuyor.Fakat banka bu ücreti tüketiciden talep edebiliyor. İpotek fek yazısı ücreti ise bankadan bankaya farklılık gösterebiliyor.


Bankaların tüketicilerden talep edebildikleri ücret kredi sözleşmesinde geçiyor. O yüzden sözleşmede özellikle ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği ile ilgili bir bilginin yer alıp almadığı kontrol edilmelsi gerekiyor. 


Kredi sözleşmesinde "ipotek fek yazısı ücreti tüketici tarafından ödenecektir" ibaresine rağmen  sözleşmeyi imzalayan tüketici, ödeme anı geldiğinde ücreti ödemek istemeyebilir. Bu durumda banka, sözleşmedeki bilgileri tüketici aleyhine kullanabiliyor. 


Bankadan ipotek fek yazısını aldıktan sonra, bu yazıyı Tapu Sicil Müdürlüğü'ne götürerek, ipoteğin kaldırılması işlemini gerçekleştirilebiliyor. 

İpotek harcı hesaplama 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com