Doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi ipotek anlamına geliyor. Peki tapuya ipotek nasıl konulur? diyorsanız işte tapuya ipotek koyma işlemi...
Tapuya ipotek nasıl konulur?
Halen mevcut veya ileride meydana gelecek, yahut meydana gelmesi muhtemel olan her hangi bir alacağın güvence altına alınması için bir taşınmazın teminat verilmesi işlemi ipotek olarak ifade ediliyor.
İpotek sınırlı bir aynı hak oluyor. İpotekli taşınmaz malın başkasına devredilebiliyor. Üzerinde ipotek olan taşınmaz malın devri için ipotek alacaklısının iznine gerek olmuyor. Peki tapuya ipotek nasıl konulur? diyorsanız işte tapuya ipotek koyma işlemi...
Tapuya ipotek konulurken gerekli evrakların temin edilmesi ve masrafının ödenmesi gerekiyor.Tapuda ipotek işlemleri için gerekli evraklar aşağıda yer alıyor:
Tapuda ipotek işlemleri için gerekli evraklar;
1. Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,
2. Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)
Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları
3. Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,
Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge
4. Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış Emlak beyan değerini gösteren belge.
5. Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi
6. Banka tarafından hazırlanan ipotek evrakları. (Talepname, harç muafiyet yazısı, resmi senet örnekleri, şartname, tapuda işlem yapmak için krediyi veren bankaya ait yetki belgesi, ipotek için gelecek olan kişiye ait kimlik (vekil ise; vekaletname ve fotoğraf) vs.
7. Daha önce kaldırılması gereken satıcıya ait bir ipotek var ise; satıcının kredi kullandığı bankaca yazılmış ipotek fek talebi, imza sirküleri ve yetki belgeleri
İpotek koyma masrafları 2015..
1.3.1 İpotek tesisi işleminden bir adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.
1.3.2 Birden fazla taşınmazın ipotek tesisi işleminde; ilk taşınmaz için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak, ilave her bir taşınmaz için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.
1.4 Satış ve İpotek Tesisi İşlemi
1.4.1 Tek işlemde hem taşınmazın satışı hem de ipotek tesisi yapıldığında iki adet döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.
1.4.2 Tek işlemle birden fazla yapılan satış ve ipotek tesisi işleminde; satış işlemi için belirlenen döner sermaye hizmet bedeline ek olarak ipotek tesisi işlemleri için ipotek tesisi işlemlerinde belirlenen döner sermaye hizmet bedeli tahsil edilir.
1.5 Taksim, mal değişim sözleşmesi, bağış ve ölünceye kadar bakma sözleşmesi işlemlerinde ilk taşınmaz için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak ilave her bir taşınmaz için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.
1.6 Kat irtifakı tesisi, doğrudan kat mülkiyeti tesisi ve ferdileşme işlemlerinde ilk bağımsız bölüm için bir adet döner sermaye hizmet bedeline ek olarak ilave her bir bağımsız bölüm için Yöresel Katsayı X İlave Hizmet Bedeli formülü ile hesaplanan miktar tahsil edilir.
1.7 Suret olarak verilen tapu senedi ve ipotek belgesi için yöresel katsayıya bakılmaksızın belge başına maktu olarak 25,00 TL 27,00 TL
İpotek talep dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com