18 / 05 / 2024

İpotek harcı hesaplama 2015!

 İpotek harcı hesaplama 2015!

Taşınmaza ipotek koymak için gerekli olan evrakların temin edilmesi,talep dilekçesinin yazılması ve ipotek harcının ödenmesi gerekiyor.Peki ipotek harcı 2015 ne kadar?İşte ipotek harcı hesaplama 2015..


İpotek harcı hesaplama 2015!

Bir taşınmazın kredi veya olabilecek bir borca karşı teminat olarak gösterilmesi durumu ipotek olarak karşımıza çıkıyor.İpotekte, borç miktarı ne kadar ise taşınmazın tapu kütüğüne tescili yaptırılıyor.

İpotek konulan kişi borcunu ödemediği zaman, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil ediyor. Ancak, tesis edilen ipoteğin tapu kaydına işlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde ipotek işlemi kendiliğinden geçersiz sayılıyor.

İpotek, kredi borçlusu tarafından verilebileceği gibi, kredi ile ilgisi olmayan taşınmaz maliki üçüncü bir kişi tarafından da verilebiliyor.

Medeni Kanununda yer alan maddelere göre, ipotek tesisinde derece uygulaması bulunuyor. Yani bir taşınmaz malın üzerinde çeşitli derecelerde ipotek tesis edilebiliyor. 

İpotek derecesinin bir üst sıranın boşalması halinde, boşalan sıraya yükselmesini sağlayan hak oluyor. Bu hakkın ipotek resmi senedinde verilmiş olması gerekiyor. Aksi takdirde, bir üst sıranın boşalması halinde, ipotek derecesi otomatik olarak bir üst sıraya yükselmiyor.

İpotek işlemleri için ödenmesi gereken harç miktarı da bulunuyor.Peki,ipotek harcı 2015 ne kadar? 

-İpotekte sağlanan borç miktarı üzerinden (Binde 4,55)

-İpoteğe dahil gayrimenkullerden birisinin çıkarılarak başkasının ithalinde veya teminat ilavesinde borç miktarı üzerinden (Binde 4,55)

-Mevcut ipotek derecelerinin sonradan istenilen değişikliklerinde borç miktarı üzerinden (Binde 2,27).

İpotek işlemi nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com