28 / 03 / 2024

İpotekli ev nasıl devredilir?

 İpotekli ev nasıl devredilir?

Konut kredisi ile satın alınan taşınmaz mala yada alan kişinin başka bir konutuna ipotek konuluyor. Peki ipotekli ev nasıl devredilir? İşte ipotekli ev devri...


İpotekli ev nasıl devredilir?

Mesken alım satım işlemleri için elinde yeterli nakit parası bulunmayan kimseler bankaların konut kredisinden faydalanabiliyor.Ev ipotekli krediyi 18 yaşından büyük olan ve gelirini ispatlayabilen kimseler kullanabiliyor. Kredinin taksiti, hane halkı aylık ortalama gelirinin %50'sini geçmemesi gerekiyor.


Bankalar tarafından veya kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen krediler için ipotek yapıldığı gibi, satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için taşınmaz ipotek ettirilebiliyor.  Peki ipotekli ev nasıl devredilir? İşte ipotekli ev devri...


İpotekli bir evin devrinde bir çok farklı yol bulunuyor. Bunlar şu şekilde sıralanıyor: 

1.Bankaya olan borcun hepsini peşin olarak ödeyerek ipoteğin kaldırılmasıdır. 


2.Banka devre dışı bırakılarak, alıcı ve satıcı aralarında anlaşıyor, bankaya haber vermiyorlar. Satıcı kredi bakiyesini aşan tutarı alıcıya ödüyor, konut üzerinde ipotek bulunduğu halde tapuda alım satım gerçekleştiriliyor. Bankanın işlemden haberdar olmaması için tapuda devir yapılamıyor, alıcı ve satıcı aralarında ‘Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ düzenliyor.  


3.Alıcı ve satıcı kredi kullandıran kuruluşa başvuruyor ve durumu anlatıyor. Önceki krediyi veren kuruluş eski krediyi kapatarak, alıcıya yeni bir kredi açabiliyor. Eski kredi kapatılıyor ve tapuda alım satım işlemi gerçekleştiriliyor.Faiz oranı değişebiliyor.


4.Tapu müdürlüğü ipoteği kabul etmeden taşınmazı adına tescil edemiyor.

Gayrimenkulü alacak kişi ipoteği kabul etmeden tapu müdürlüğü gayrimenkulü alıcının adına tescil edemiyor. Eğer ipoteği kabul ediyorsak ipotek alacaklısından borç miktarı, faizi ve tüm masrafları öğrenerek gayrimenkulü satın almak daha güvenli oluyor.


5.Tapusu olmayan bitmemiş bir projeden gayrimenkul satın almak için ise önce eski satış vaadi sözleşmesinin iptal edilmesi ve yeni bir satış vaadi sözleşmesi yapılması gerekiyor. 


Tapuda ipotek var mı nasıl öğrenilir?


Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler