29 / 04 / 2024

Tapuda ipotek var mı nasıl öğrenilir?

Tapuda ipotek var mı nasıl öğrenilir?

Bir taşınmaz malın ipotek edilmesi, ile alacaklı alacağını teminat altına almış oluyor. Borcun ödenmemesi durumunda ipotek edilen taşınmaz satılarak borç tahsil ediliyor. Peki tapuda ipotek var mı nasıl öğrenilir? diyorsanız işte yanıtı...


Tapuda ipotek var mı nasıl öğrenilir?

İpotek, taşınmaz malın tapusu üzerinde kurulabiliyor. Medeni Kanun esasları  gereğince, halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabiliyor.


Miktarı belirli olmayan veya değişebilen alacaklar da, belli rehin derecesine yerleştiriliyor ve tescilden sonra alacak miktarında meydana gelecek değişmelere bakılmaksızın sırasını koruyor.


Tapu memuru da istem üzerine alacaklıya ipoteği gösteren bir belge veriyor. Sadece tescilin yapıldığını ispata yarayan bu belge kıymetli evrak niteliği taşımıyor. Tescilin yapıldığının sözleşme üzerine yazılıp onaylanması, ipotek belgesi yerine geçiyor.


Bir ev almak istediğinizi ve ipotek olup olmadığını araştırmak istediğinizi düşünelim. Bu durumda "tapuda ipotek var mı nasıl öğrenilir?" diyorsanız işte yanıtı...


Evin ipotekli olup olmadığı tapu senedinden anlaşılamıyor, tapu senetlerinde ipotek kavramı bulunmuyor. Böyle bir durumla karşılaşıldığında yapılması gereken, Tapu Müdürlüğü'ne gidip, sayfaya bakmak oluyor. Söz konusu olan gayrimenkulun ipotekli olup olmadığı 'İpotekler Hanesi' sütununa yazılıyor. Bu sütuna bakarak, gayrimenkulun ipotek durumunu öğrenilebiliyor.


İpotekli taşınmazın satışı, alan kişi kabul ettiği taktirde taşınmaz üzerindeki ipotekle birlikte gerçekleştirilebiliyor. Bu süreçte takip etmeniz gereken adım bunu ipoteği koyan bankayla görüşmek oluyor. İkinci adım ise borçulunun kredi taksidini öderken el koyulma aşamasına gelip gelmedğinin kontrolu oluyor.


Eğer ki borçlu kredi taksidini öderken el koyulma aşamasına gelmemiş ise satılmasında bir sakınca bulunmuyor. Alıcı ve satıcı kendi arasında anlaşarak, ipotek miktarı kadar indirim konusunda anlaşmaya varabiliyor.

İpotekli ev kentsel dönüşüme girerse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com