16 / 05 / 2024

Tapuda ipotek olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Tapuda ipotek olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Tapu üzerine konulacak ipotek ile, mevcut olan veya ileride doğması muhtemel olan borçlar teminat altına alınıyor. Peki tapuda ipotek olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? diyorsanız işte yanıtı...


Tapuda ipotek olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

İpotek, doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi işlemi olarak ifade ediliyor. İpotek gösterilen ev bankadan krediyi alarak borçlanan kişiye veya üçüncü bir kişiye ait olabiliyor. 


Bankalar tarafından veya kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen krediler için ipotek yapıldığı gibi, satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için taşınmaz ipotek ettirilebiliyor. 


Taşınmaz mal alımlarında tapu ipotek işlemleri için satış evrakları ile birlikte ipotek evrakları da tapuya götürülerek aynı anda müravaat yapılıyor. İmza sırasında alıcı, satıcı ve banka yetkilisi aynı anda tapuda bulunması gerekiyor.Peki tapuda ipotek olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? diyorsanız işte yanıtı...


Bir taşınmazın ipotekli olup olmadığı tapu senedinde belirtilmiyor. Bu durumda yapılması gereken, Tapu Müdürlüğü'ne gidip, sayfaya bakmak oluyor. 


Söz konusu taşınmazın ipotekli olup olmadığı 'İpotekler Hanesi' sütununda yazıyor. Bu sütuna bakarak, taşınmazın ipotek durumunu öğrenmek mümkün olabiliyor.

Tapuda ipotek tesis ücreti 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com