05 / 05 / 2024

İpotek nasıl kaldırılır?

 İpotek nasıl kaldırılır?

Borç için teminat gösterilip ipotek ettirilen taşınmazların borcu bittikten sonra evi kendi üzerine alabilmesi için ipoteği kaldırması gerekiyor.Peki ipotek nasıl kaldırılır?İşte ipoteğin kaldırılması işlemleri..


İpotek nasıl kaldırılır?

Borç için taşınmazların güvence olarak gösterilmesi işlemine ipotek adı veriliyor.Borç için alınan kredi ödenmediği zaman banka evi satarak borcunu tahsil ediyor.Fakat borç ödenip ipotek kaldırılması da söz konusu olabiliyor.


İpoteğin kaldırılması için bankadan borcun bittiğine dair ipotek fek yazısının alınması ve Tapu Sicil Müdürlüğünde işletilmesi gerekiyor.


İpoteğin kaldırılması için gerekli belgeler;İpotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları,alacaklının iki, borçlunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge gerekiyor.


İpotek nasıl kaldırılır?


Tapu dairesi fek yazısıyla tapu üzerindeki ipoteği kaldırabiliyor. Bu işleme de ipoteğin fek edilmesi işlemi deniyor.


Banka tarafından verilen ipotek fek yazısının kanunen belirtilen bir masrafı olmamakla beraber hemen hemen tüm bankalar bu işlem için ücret talep ediyor. İpotek fek yazısının ücreti bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.-


Kredi kullanırken imzalanan sözleşmede ipotek fek yazısı ücretinin tüketiciden alınması gerektiği gibi bir ibare olup olmadığı mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. 



İpotek harcı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com