30 / 04 / 2024

İnşaat ruhsatı ne kadar sürede alınır?

 İnşaat ruhsatı ne kadar sürede alınır?

Ruhsatlı binalar için, binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten belgeye inşaat ruhsatı adı veriliyor.Peki inşaat ruhsatı ne kadar sürede alınır? İşte inşaat ruhsatı süresi..


İnşaat ruhsatı ne kadar sürede alınır?

İnşaat çalışmaları biten bir yapıda oturumun başlayabilmesi için bağlı olunan belediyeden iskan ruhsatının alınması gerekiyor. Bu iskan belgesinin alınabilmesi için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. 


İskan ruhsatı için istenen belgeler; yapı kullanma izni istemi içeren dilekçe,tapu kaydı bilgileri,vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi,dış Kanal Belgesi (İZSU), telekom Olur Yazısı,proje Müellifleri Raporu, yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, cephe fotoğrafları – (13/18 cm),emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesidir


Söz konusu yapı eğer asansörlü olarak inşa edildiyse ekstra bazı belgeler daha isteniyor. Bu belgeler ise;asansör firmasından; TSE Belgeleri,garanti Belgesi,mühendislerin SMM Belgeleri,muayene Raporu – 4 adet,muayene fişi,uygulama projeleri,sığınak Raporu ve yangın Tesisat Raporudur.


Gerekli belgeler tamamlandıktan sonra ilgili belediyeye müracaat edilmesi ve inşaat ruhsatı harcının yatırılması gerekiyor.İnşaat ruhsatı harcı her sene değişiklik gösteriyor.


İnşaat ruhsatı süresi..


İmar Kanunu'na göre, yapı inşaatı için alınan ruhsatların süresi beş yıl olarak belirleniyor.İnşaatının ruhsatın alınmasından itibaren 5 yıl içerisinde bitirilmesi gerekiyor. İnşaat ruhsatı süresi inşaata başlanmadıysa iki yıl oluyor. 


İnşaat ruhsatı alınan bir yapının inşaatına iki yıl içerisinde başlanması gerekiyor. İki yıllık süre geçtiği halde inşaata başlanmadıysa inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekiyor. Eğer inşaata başlandıysa ancak beş yıl geçtiği halde inşaat bitirilemediyse tekrar inşaat ruhsatı süresi geçmiş olacağından yenilenmesi gerekiyor. 



İnşaat ruhsatı ne kadar tutar?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com





Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri