29 / 03 / 2024

Konutta fiyatlar ne olacak?

 Konutta fiyatlar ne olacak?

Demir fiyatlarında yaşanan hızlı artış sanayi ve inşaat sektörü temsilcilerini endişelendiriyor. Fiyat artışlarının sorunlar yarattığına ve söz konusu yükselişlerin ev fiyatlarını da etkilemesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken gayrimenkul temsilcileri, hızlı yükselişler için denetim talep etti.


Demir fiyatlarında yaşanan hızlı artış sanayi ve inşaat sektörü temsilcilerini endişelendiriyor. Yeni Şafak Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; Çin başta olacak şekilde yükselen küresel talep rüzgarı demir cevherinde fiyatları da artırdı. Bununla beraber son zamanlarda dolar kurunda yaşanan artış da Türk Lirası bazlı fiyatları yukarı çekti. Böylelikle yıl başından bu yana demir cevherinin ortalama ton fiyatı 5 bin 700 Türk Lirası'ndan 7 bin 190 Türk Lirası'na yükseldi. Geçtiğimiz sene Haziran'da ise tonu 3 bin 430 Türk Lirası civarındaydı. Son bir senede fiyatlar yüzde 106, yıl başından beri ise yüzde 26 arttı. 


ARTIŞ ALTIN FİYATINI GEÇTİ

Böylece demir cevherinde yaşanan yükselişler altın fiyatlarını da geride bıraktı. Söz konusu yükseliş hızıın demir fiyatlarının hem yıllık, hem 6 aylıkta demir cevherinden düşük kaldığını ortaya çıkardı. Fiyat artışlarının sorunlar yarattığına ve söz konusu yükselişlerin ev fiyatlarını da etkilemesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken gayrimenkul temsilcileri, hızlı yükselişler için denetim talep etti. 


İnşaat sektöründe yaşanan maliyet artışlarına ilişkin konuşan Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, global bazda emtia başta olacak şekilde demir cevherindeki fiyat yükselişinin gayrimenkul sektöründe zorlayıcı olduğunu belirtti.


 Konutta fiyatlar ne olacak?

ARTIŞ KAÇINILMAZ

Demirde geçtiğimiz sene 401 dolar olan ton fiyatının bu sene 840 dolara çıktığına vurgu yapan Tahincioğlu, “TL bazında bakarsak yıllık fiyat artışı yüzde 120 oldu. Hazır betonda aynı dönemde yüzde 40 fiyat artışı yaşadı. Özellikle planlaması yeni yapılan projelerde maliyet artışları daha fazla etkili oluyor. Şu anda halen nispeten konut alımı için fırsatlar olan bir dönemdeyiz. Bundan sonra en az enflasyon oranının üzerinde bir yansıma kaçınılmaz olacak” diye konuştu.


 Konutta fiyatlar ne olacak?

GIDA GİBİ DENETLENSİN

İsra Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Tavlı da demir fiyatlarında yaşanan hızlı fiyat yükselişlerinin altını çizdi. Bu durumun maliyetlere yansıdığına ve demirin inşaatların en önemli girdilerinden biri olduğuna dikkat çeken Tavlı, tıpkı gıda fiyatlarında olduğu gibi demirde de hızla artış gösteren fiyatların denetlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri