26 / 04 / 2024

İmar planı nereden alınır?

İmar planı nereden alınır?

İmar planı, bir bölge için hazırlanan ve bölgede bulunan taşınmazların nasıl kullanılacağını gösteriyor.Peki imar planı nasıl alınır?İmar planı nereden alınır?


İmar planı nereden alınır?

İmar durumu,bir bölgenin imar durumuna göre ihtiyaçları göz önünde bulundurularak planlanıyor. İmar durum belgesi, bir bölge için hazırlanan ve bölgede bulunan gayrimenkullerin nasıl kullanılacağını gösteren belgeyi ifade ediyor. 


Yapı ve arsa yönünden herhangi bir imar parselinin sınırlarını, boyutlarını, imar planında kullanım tarzını ve yapının teknik koşullarını gösteren döküman olarak da tanımlanan imar durum belgesi kapsamında şu bilgiler yer alıyor;


*Ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği,

*İnşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağı,

*Terkler, tevhid ve ifraz şartları,

*Arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceğidir.


Kimlik, arsanın tapusu ve çap belgesi ile başvuruda bulunmak imar durum belgesi için yeterli oluyor.


Arsa sahibi olunmaması durumunda ise;Sahibi olunmayan arsanın imar durumunu öğrenmek istiyorsanız bu durum bazı belediyelerce sorun teşkil edebiliyor. Bazı arsaların imar durumları kamuya açılamıyor. Bu nedenle gayrimenkul sahibi ile gidilmesi gerekiyor.


İmar durum belgesinin geçerlilik süresi, herhangi bir plan tadilatı olmaması halinde 1 yıl olarak belirleniyor. Son 1 yıl içinde imar durum belgesine binaen yapı ruhsatı verilmemesi halinde, yeniden imar durum belgesi düzenlenmesi gerekiyor.Peki - planı nereden alınır?


İmar planı, ilgili gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınıyor. İmar planını almak için bir dilekçe ile belediyeye başvuruda bulunulabiliyor.

İmar durum belgesi için gerekli evraklar!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com