15 / 05 / 2024

İmar kirliliğine neden olma suçu nedir?

 İmar kirliliğine neden olma suçu nedir?

Yapı ruhsatı alınmamış ya da imar planına göre inşaa edilmemiş yapılar imar kirliliği olarak ifade ediliyor.Peki imar kirliliğine neden olma suçu nedir?İşte imar kirliliğine neden olma suçu..


İmar kirliliğine neden olma suçu nedir?

İmar kirliliği kapsamına giren yapılar arasında inşaat ruhsatı alınmayanlar ve imar planına uygun olmayarak inşaa edilen yapılar bulunuyor.


Ruhsatı alınan yapılar da ruhsata aykırı olarak inşaa edilmiş olması durumunda imar kirliliği kapsamına giriyor ve Türk Ceza Kanununa göre suç işlemiş sayılıyor.


Söz konusu imar kirliliğine neden olmamak ve ceza almamak için yapı inşaat ruhsatı alınması ve ruhsata aykırı olarak inşa edilmemesi gerekiyor.Ruhsat alındıktan sonra da alınan ruhsata uygun olarak yapının inşaa edilmesi gerekiyor.Bu hususlara dikkat edilmezse imar kirliliği suçu işlenmiş oluyor. 


İmar kirliliğine neden olma suçu nedir?

İmar kirliliğine neden olan kişilere bazı cezalar uygulanıyor.Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. 


İnşaat ruhsatı olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişilerde cezalandırılıyor. 


Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alıyor.


İmar kirliliği nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com