20 / 05 / 2024

Hisseli tapuya kredi alabilir miyim?

Hisseli tapuya kredi alabilir miyim?

Konut kredisi kullanarak ev sahipleri olmak isteyen kişiler bankalara başvuru yapıyor.Peki hisseli tapuya kredi alabilir miyim?Hisseli tapuya kredi verilir mi?


Hisseli tapuya kredi alabilir miyim?

Bir gayrimenkulün sahibi olan ortakların adlarının ve sayılarının belirtildiği resmi belge hisseli tapu olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapu,yatırım amaçlı ya da oturum amaçlı olarak taşınmaz alınırken büyük önem taşıyor.


Hisseli tapuda sadece ortakların isimleri ve sayısının kaç olduğu belirtiliyor. Gayrimenkulün hangi bölümünün kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu sahipleri arasında çıkacak sorunun ortadan kaldırılması için hisse sahipleri kendi aralarında hangi bölgenin kime ait olduğuna dair yazılı bir belge hazırlayabiliyor. Bu belge de rızai taksim sözleşmesi adını alıyor.Bu belgenin tapuda herhangi bir resmi özelliği bulunmuyor. 


Hisseli tapunun satışı izaleyi şuyu ile yapılabiliyor. Taşınmazın sahiplerinden herhangi birisi mülkiyetin satılması için izalei şuyu davası açabiliyor. İzalei şuyu davası, mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi ile taşınmazın bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile gayrimenkulün satılarak hissedarlar arasında paylaştırılması işlemine deniliyor. Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izalei şuyu davası açmak istese, dava açılabilir ve mahkeme gayrimenkulün satışını yapabiliyor.


Peki "hisseli tapuya kredi alabilir miyim?Hisseli tapuya kredi verilir mi?" diyorsanız işte yanıtı..


Söz konusu hisseli tapuya kredi verilme şartları bankadan bankaya değişiyor.Bu kredi türünde daha önceden gayrimenkulü satın alacak kişilerin aile bireylerinden oluşması şartı aranıyordu. Fakat artık bu koşullar da genişletiliyor ve kimi bankalar aile bağlarıyla bağlı olma şartı aramıyor. 


Bankalar iki yöntemle kredi veriyor.Birinci yöntemde bankalar, tek tapu üzerine kredi çıkartarak, alıcıların birini kefil birini borçlu gösteriyor.İkinci yöntemde ise her alıcı için kredi onayı vererek, herkesi kendi borcundan sorumlu tutuyor. 

Hisseli tapu satışı 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com