17 / 05 / 2024

Haciz işlemleri ne kadar sürer?

 Haciz işlemleri ne kadar sürer?

Borçlunun borcunu ödememesine bağlı olarak, alacaklı da alacağını haciz yolu ile tahsil etme yoluna gidebiliyor. İcra memurları veya katipleri tarafından gerçekleştirilen haciz işlemleri ne kadar sürer?


Haciz işlemleri ne kadar sürer?

Borçlunun borcunun ödememesi halinde alacaklı borcun tahsili için icra talebinde bulunması ve İcra memurlarıyla eve gelinmesi haciz olarak ifade ediliyor.


Alacaklının icra takibi talebinden sonra İcra Müdürlüğü borçlu kişiye bir tebligat gönderiyor. Bu tebligat kapsamında borçlu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olanlara uymak zorunda oluyor. Gönderilen  tebligatta ödeme emrinin alınmasından sonra belirtilen süre içinde ilgili kuruma ödeme yapılması gerektiği, İtiraz hakkının olduğu,Mal beyanında bulunulması için başvuru yapılması gerektiği yazıyor.


Haciz işlemi alacaklı adına yapıldığı için, haczi talep edecek kişinin alacaklının bizzat kendisi veya vekili olması gerekiyor.Peki haciz işlemleri ne kadar sürer?


Tebligatı alan borçlu hacize itiraz etmek isterse 7 gün içinde ittraz edbiliyor. Aksi halde 3 gün içinde haciz işlemlerine başlanıyor.


Haciz memuru haczi yapılacak eve katipleri yolluyor ya da isterse kendi de gidebiliyor. Borçlu kimse evde yoksa haciz gıyabında yapılıyor. Haczolunacak mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazıyor. 

Hacizde evden hangi eşyalar alınabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com