10 / 05 / 2024

GMSİ beyannamesi örneği!

GMSİ beyannamesi örneği!

GMSİ vergisinin yükümlülerinin vergilerini ödeyebilmeleri için öncelikle beyanda bulunmaları gerekiyor.GMSİ beyannamesi nasıl verilir?İşte GMSİ beyannamesi örneği..


GMSİ beyannamesi örneği!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradı olarak karşımıza çıkıyor.GMSİ mükelleflerinin beyanda bulunması ve vergi ödemesini yapması gerekiyor.


GMSİ beyanı ve ödemelerinden tüm taşınmaz sahipleri yükümlü olmuyor.GMSİ vergisi için belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler vergi ödüyor. Vergi beyanlarının en son 25 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor. Buna göre vergi mükelleflerinin beyanname için 15 günü daha bulunuyor.


GMSİ beyanname formunun,Mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak BÜYÜK MATBAA HARFLERİ ile doldurulmasına, okunaklı bir şekilde silinti ve kazıntı yapılmadan düzenlenmesine, rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmamasına,sayısal ifadeler romen rakamı ile yazılmamasına ve benzeri şeylere dikkat edilmesi gerekiyor.


Beyanname internet üzerinden verilebiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile kira gelirleri beyan edilebiliyor.


Taşınmaz sahipleri isterlerse vergi dairesine giderek de beyannamelerini verebiliyor. Ancak bu Sistem’i kullananların internet üzerinden beyannamesini onaylayıp göndermeleri durumunda tekrar vergi dairesine gidilmesi gerekmiyor.


Onaylayıp gönderilen beyannamede herhangi bir hata yapılması durumunda, bu hatayı düzeltme beyannamesi ile düzelterek tekrar sistem üzerinden göndermek mümkün oluyor.

GMSİ kredi kartı ile ödenir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com