03 / 05 / 2024

GMSİ beyannamesi nasıl doldurulur?

 GMSİ beyannamesi nasıl doldurulur?

2014 yılı boyunca belirlenen istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden gayrimenkul sermaye iradı vergisi yükümlülerinin, 25 Mart'a kadar beyanname vermeleri gerekiyor.Peki GMSİ beyannamesi nasıl doldurulur?


GMSİ beyannamesi nasıl doldurulur?

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerin, elde ettikleri gelir eğer istisna haddini aşıyorsa öncelikle beyanname verilmesi isteniyor.


Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekiyor.


Beyanname, geliri elde eden aile bireyi adına düzenlenerek imzalanıyor. Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi veya kayyum tarafından imzalanıyor.


1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında elde edilen gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için verilecek beyanname vergi dairesinde doldurulabildiği gibi, internetten de verilebiliyor.Peki GMSİ beyannamesi nasıl doldurulur?


GMSİ beyannamesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar, Gelir İdaresi Başkanlığının yayımladığı Kira Geliri Elde Edenler İçin Yıllık Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Rehberi kapsamında yer alıyor.


Rehbere göre beyanname ve gelir elde edilen gayrimenkul sayısının beşten fazla olması halinde kullanılacak ek föy şu şekilde hazırlanıyor:


- Beyanname bir örnek doldurulacaktır.


- Mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak BÜYÜK MATBAA HARFLERİ ile doldurulacaktır. 


- Okunaklı bir şekilde silinti ve kazıntı yapılmadan düzenlenmesine özen gösterilecektir.


- Rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmayacaktır. 


- Sayısal ifadeler romen rakamı ile yazılmayacaktır.


- Alfabetik karak


- Gelir Vergisi Beyannamesi “Tablo-4”, “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Belgeler” bölümünde yer alan, “Adres No” satırına; “http://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim/Dogrulama/YerlesimYeriDogrulama.aspx” 

internet sayfasından gayrimenkul adresine ilişkin 10 rakamlı numara yazılacaktır.


- Kira geliri elde edilen gayrimenkulün hisseli olması durumunda, diğer ortak/ortaklara ilişkin bilgilerin; Gelir Vergisi Beyannamesinin “Tablo-4” “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Bilgiler” bölümündeki “Diğer Ortakların” satırında yer alan “Pay Oranı”, “Adı-Soyadı/Unvanı”, “Vergi Kimlik Numarası” kısımlarının doldurulması gerekmektedir.


- Elektronik ortamda beyanname verecek olan mükellefler beyannamelerini, http://ebeyanname.gib.gov.tr adresinde yer alan kılavuza uygun olarak dolduracaklardır.

GMSİ beyanname vermeme cezası!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com