03 / 05 / 2024

GMSİ beyannamesi 2 Nisan'a kadar uzatıldı!

GMSİ beyannamesi 2 Nisan'a kadar uzatıldı!

2014 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenler tarafından 2015 yılında gayrimenkul sermaye iradı vergisi mükellefi oluyor ve beyanname veriyor.31 Mart tarihine kadar verilmesi gereken GMSİ beyannamesi 2 Nisan'a kadar uzatıldı..


GMSİ beyannamesi 2 Nisan'a kadar uzatıldı!

Taşınmaz kiralamalarından elde edilen gelir vergiye tabi tutuluyor ve Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) olarak ifade ediliyor. GMSİ vergisi mükelleflerinin vergilerini ödeyebilmeleri için öncelikle beyanda bulunmaları gerekiyor.


GMSİ için beyanname sadece istisna bedelinden yüksek gelir elde eden taşınmaz sahipleri tarafından veriliyor. Kira istisna bedeli altında gelir elde edenlerin kira beyannamesi vermelerine gerek olmadığı gibi, vergi ödemesi de gerekmiyor. 


GMSİ beyanı, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, elektronik ortamda online olarakta yapılabiliyor.


2014 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.300 TL'nin altında gelir elde edenler, GMSİ vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


2014 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 27.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler kira gelir vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri 


GMSİ beyannamesi son günü 31 Mart olarak belirlenmişti. Buna göre vergi mükelleflerinin beyanname için beyanname dönemi bugün itibari ile sona erecekti.


Fakat Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yurdun birçok bölgesindeki elektrik kesintileri nedeniyle Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in isteği üzerine, gelir vergisinde ikinci kez süre uzatım kararı alındı.


Bu kapsamda, 2014 yılına ait yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilmesi ve birinci taksit ödemeleri için 2 Nisan Perşembe günü mesai saati bitimine kadar süre tanındı.

2015 yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi uzatıldı!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com