04 / 05 / 2024

GMSİ beyannamesi son günü 31 Mart!

GMSİ beyannamesi son günü 31 Mart!

Kira gelir vergisi olarakta ifade edilen GMSİ(gayrimenkul sermaye iradı),kira geliri elde edenler tarafından ödeniyor.Vergi mükelleflerinin vergiden ödemesinden önce beyanname vermesi gerekiyor.GMSİ beyannamesi son günü 31 Mart..


GMSİ beyannamesi son günü 31 Mart!

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelir vergiye tabi tutuluyor ve GMSİ(Gayrimenkul Sermaye İradı) olarak ifade ediliyor. GMSİ vergisi mükelleflerinin vergilerini ödeyebilmeleri için öncelikle beyanda bulunmaları gerekiyor.


GMSİ için beyanname yalnız istisna bedelinden yüksek gelir elde eden taşınmaz sahipleri tarafından veriliyor. Kira istisna bedeli altında gelir elde edenlerin kira beyannamesi vermelerine gerek kalmıyor.Aynı zamanda vergi ödemesi de gerekmiyor. 


GMSİ beyannamesi, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden de yapılabiliyor.İnternet üzerinden verilecek beyanname için önceden hazırlanmış beyanname sistemine girerek formu doldurmak gerekiyor.


2014 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.300 TL'nin altında gelir elde edenler, GMSİ vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


2014 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 27.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler kira gelir vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


GMSİ beyanı son günü 25 Mart olarak belirlenmişti. Fakat 23 Mart tarihinde yapılan açıklamayla birlikte beyanname süresinin 31 mart tarihine kadar uzatıldığı açıklandı.Buna göre vergi mükelleflerinin beyanname için 5 günleri daha bulunuyor. Beş gün içerisinde vergi mükelleflerinin beyannamelerini vermesi gerekiyor. 


GMSİ vergisinin ilk taksiti için de en son gün 31 Mart olarak belirlendi. Verginin 2. taksiti ise Temmuz ayında ödenecek.

GMSİ beyannamesi nasıl doldurulur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com