03 / 05 / 2024

GMSİ beyanname vermeme cezası!

GMSİ beyanname vermeme cezası!

Gayrimenkul sermaye iradı mükelleflerinin öncelikle 1-25 Mart 2015 tarihleri arasında beyanname vermesi gerekiyor.Peki GMSİ beyannamesi zamanında verilmezse ne olur?İşte GMSİ beyanname vermeme cezası..


GMSİ beyanname vermeme cezası!

Beyana dayalı vergi türlerinden biri olan gayrimenkul sermaye iradı,taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelir için ödeniyor.


Bu gelirin belirlenen istisna bedeli altında kalması halinde vergiden muaf olunuyor. 2015 yılı kiraları için meskenlerde istisna bedeli 3.000 TL; işyerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi.


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannameleri vermeleri gerekiyor. 


Beyannameler, vergi dairesine gidilerek verilebiliyor.Buna karşın vergi dairesine gidecek vakti olmayanlar, internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de beyannamelerini verebiliyor.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından veriliyor.Peki GMSİ beyannamesi zamanında verilmezse ne olur?İşte GMSİ beyanname vermeme cezası..


Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. 


Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor.

GMSİ hangi bankalara ödenir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com