30 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı 2015!

 Gayrimenkul sermaye iradı 2015!

Taşınmaz mallarını kiraya veren ev sahipleri elde ettikleri kira bedeli için gayrimenkul sermaye iradı ödüyor.Peki gayrimenkul sermaye iradı 2015 ne kadar?İşte gayrimenkul sermaye iradı 2015..


Gayrimenkul sermaye iradı 2015!

Gayrimenkul sermaye iradı, bir önceki sene içerisinde elde edilen mesken ve işyeri kiralamalarının belirlenen vergi sınırının üstünde olması halinde ödenmesi gerekiyor.Gayrimenkul sermaye iradı, kira gelir vergisi olarak da biliniyor.


Gayrimenkul sermaye iradı vergisi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Beyannameyi dönemin istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenler veriyor.


Gayrimenkul sermaye iradının gelirin elde edildiği seneyi takip eden yıl içinde ödenmesi gerekiyor.Ödemeler iki eşit taksit halinde yapılıyor. Gayrimenkul sermaya iradının 1. taksiti Mart ayında ödenirken ,gayrimenkul sermaye iradının 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


Mart ayı için İlk taksit ödemeleri 22 gün sonra beyannamelerin verilmesi ile başlıyor.


Gayrimenkul sermaye iradı; 

-Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,

-Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri,

-Tahsile yetkili banka şubelerinde ödenebiliyor.


Gayrimenkul sermaye iradı 2015 ne kadar!

Gayrimenkul sermaye iradında kıstas alınan istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor.


Mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2015 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3.600 TL olarak tespit edildi. 


Buna göre, 3.600 TL'nin altında gayrimenkul kira geliri elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.



Kiracı stopajı ödemezse ne olur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com