Gayrimenkul alırken veya satarken bazı hileler yapılabiliyor. Masraftan kaçmak isteyenler, gayrimenkulün değerini daha düşük gösterebiliyor. Ancak bu durum yasal değil. Peki bir evin gerçek değeri nasıl bulunur? İşte tüm merak edilenler...
Gayrimenkul alım-satımı sırasında bazı hilelere başvurulabiliyor. Masraftan kaçmak isteyenler konut tüketicilerini ve satıcılarını ileride büyük sıkıntılara sokabiliyor. Konut alanın hem de satanın zarar etmemesi için doğru rakamın hesaplanması gerekiyor. Peki evin gerçek değeri nasıl bulunuyor?
Bir evin fiyatını bir çok faktör belirliyor. Evin merkezi konuma yakın olması, ulaşım rahatlığı, dairenin güneş alması ve cephesi değeri etkileyen örnekler arasında gösterilebiliyor.
KARŞILAŞTIRMA YAPIN
Karşılamak yapmak bir evin değerini belirleyen en büyük faktörlerden biri. Satın almak istediğiniz evle aynı veya benzer konumda bulunan diğer satılık evlerle fiyatını karşılaştırabilirsiniz. Karşılaştırma yaparken, konumuna bakabilirsiniz.
KİRA BEDELİNE BAKIN
Bir evin değerinin belirlenmesinde en basit ve en doğru yöntem kira bedeline göre evin değerinin belirlenmesidir. Herhangi bir taşınmazın fiyatı, o taşınmazın ilerleyen yıllarda sahibine kazandıracağı parayla doğru orantılıdır. Evin kira bedeli ile sahibine kazandırdığı para, toplam kira tutarını belirli çarpanlar kullanıp evin değerini hesaplayabilirsiniz. Kira bedeli yüksek bir evin değeri yükselirken, kira bedeli düşük bir evin değeri daha da düşecektir.
BİR BİLENE DANIŞIN
Eğer satın almak istediğiniz evin fiyatından emin değilseniz, uzmanına sormak doğru olan olacaktır. Gayrimenkul değerleme şirketlerinden ve emlak danışmanlarından alacağınız yardım ileride yaşayacağınız mağduriyeti engelleyecektir.
DEĞERİ ARTIRAN ÖZELLİKLER
1- Merkezi konumda bulunması
2- Ulaşım olanaklarının zengin olması
3- Yeni bina olması
4- Dairenin ışık alan (güney) cephede olması
5- Dairenin ön cephede yer alması
6- Dairenin ara katta yer alması (çatı, son kat, bodrum, veya 1. kat harici)
7- Binada asansör bulunması
8- Manzaraya sahip veya önünün açık olması
9- Ortak alanların olması (Spor salonu, sosyal tesis vb.)