01 / 06 / 2024

Ev tapusu almak kaç para?

 Ev tapusu almak kaç para?

Tapu dairesinde tapılan ev tapu devir işlemi için belli bir miktar para ödemesi yapılması isteniyor. Peki ev tapusu almak kaç para? işte ev tapusu harcı...


Ev tapusu almak kaç para?

Bir ev sahibi olduğunuzu ancak evi satışa çıkarmak istediğinizi düşünelim. Alıcı ile anlaşma sağlanması durumunda, tapu devir işlemleri ilgili tapu dairesinde yapılıyor.

Bunun için öncelikle tapu dairesinden randevu alınması gerekiyor. Yapılan ev tapu devir işlemi için belli bir miktar para  ödemesi yapılması isteniyor.  Peki ev tapusu almak kaç para? işte ev tapusu harcı...

Ev tapu devir harcı satış bedeli üzerinden ödeniyor. Bu parayı hem alıcı hem de satıcı ödüyor. Ev apu harcı oranı, satış bedelinin binde 20'si olarak hesaplanıyor.

Ayrıca bu paranın yanında tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi isteniyor. 2015 yılı tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedeli ödeniyor.

Söz konusu ev tapu masrafları, devir işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Ayrıca yetkili bankalar aracılığı ile de ev tapu harcı ödemesi yapılıyor.

Aynı zamanda tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.

Ev tapusu almak kaç gün sürer?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com