
Ev satış işlemi olan ancak bu işlem için vakit ayıramayanlar, tapu satış işlemlerini bir vekil aracılığı ile yapabiliyor.Peki ev satışı için vekalet ücreti ne kadar?
Ev satışı için vekalet ücreti ne kadar?
İşleri yoğun olan,vakit bulamayan kişiler, sağlık durumu nedeniyle tapu dairesine gidemeyecek durumda olanlar ev satışı işlemlerini vekaleten bir başkasına yaptırabiliyor.
İşlemin bir başka şehirde yapılması gerekiyorsa oraya kadar gitmek gerekmiyor. İsteyen kişiler kendisine bir vekil atayarak, işlerini vekiline yaptırabiliyor.
Ev satışı işlemlerine özgü vekaletnamenin noterde düzenlenmesi gerekiyor. Vekaletname mutlaka nüfus cüzdanına veya pasaporta göre düzenleniyor. Başka bir kimlik belgesine göre düzenlenmiş vekaletnameyi tapu dairesi kabul etmiyor. Vekaletname üzerine vekalet verenin son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafının yapıştırılması zorunlu oluyor, daha eski tarihli fotoğraflar noter tarafından kabul edilmiyor.
Vekaletnamede verilen yetkiler net yazılmış olması gerekiyor. Vekaletnamede hangi işlemler yazılmış ise sadece o tapu işlemleri yapılıyor. Bu nedenle, satış, bağış, ipotek, kira, satış vaadi, kat karşılığı inşaat, terkin gibi açıkça tapu işleminin adı yazılmalıdır. İşlemin adı yazılmamışsa o anlama gelecek ibareler yazılmış olsa dahi tapu dairesi risk almayacağı için o işlemi yapmıyor.Peki ev satışı için vekalet ücreti ne kadar?
2015 yılında uygulanan vekaletname bedelleri şu şekilde;
Normal vekaletin ücreti 46,57 TL’dir.
İmza sirküleri vekaleti: 33.27 TL.
Araç satış vekaleti: 62,62 TL.
Diploma tasdik ücreti: 27,02 TL.
Tapu için vekaletname örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com