26 / 04 / 2024

Ev sahibi kiracıyı icraya verebilir mi?

Ev sahibi kiracıyı icraya verebilir mi?

Ev sahibi ile kiracı arasında kiranın ne zaman ödeneceği,ne kadar ödeneceğine ilişkin bilgiler yer alıyor. Kiracının ve ev sahinin bu sözleşmeye uyması gerekiyor.Peki ev sahibi kiracıyı icraya verebilir mi?


Ev sahibi kiracıyı icraya verebilir mi?

Taşınmaz mal kiralamalarında ev sahibi ve kiracı arasında kira kontratı yada kira sözleşmesi oalrak ifade edilen sözleşme imzalanıyor.

Kira sözleşmesi, taşınmaz mal sahibi ile kiracısı arasındaki anlaşmayı belgelendirmeye yarıyor. Tarafların noter huzurunda imzalayabildikleri kira sözleşmesi, noter olmadan da bir şahit huzurunda taraflar arasında da imzalanabiliyor. Noterde yapılan kira sözleşmeleri ileride sorun yaşamamak adına daha güvenli oluyor. 

Kira sözleşmesi yapılırken anlaşmaya dair tüm detayların ev sahibi ile kiracı arasında konuşulması ve anlaşmaya varılması gerekiyor. Sözleşmede belirtilmesi gereken önemli noktalardan biride abonelikler olarak karşımıza çıkıyor.

Ev sahibi kiracının kulladığı doğalgaz, elektrik ve su faturalarını ödemekle yükümlü olmuyor, bu yükümlülük kiracı ait olarak biliniyor. Kiracı su borcunu ödemeden taşınmazı boşaltırsa, mal sahibi kiracının kullandığı tarihleri yetkili birime bildirerek bu borcu ödemekten kurtulabiliyor. 

Ev sahipleri kira sözleşmesinde abonelikleri kiracıya ait olduğunu belirtmesi gerekiyor.Peki ev sahibi kiracıyı icraya verebilir mi?

Ev sahibi kiracıyı icraya verebiliyor.Ev sahibi kiranın ödenmediği durumlarda noterden ihtarname çekiyor ve bu ihtarname kiracınun eline ulaştığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde borcunu ödemezse tahliye davası ve icra takibi başlatabiliyor. Ancak bu 30 günlük süre dolmadan icra davası açılamıyor. 

Ev sahibi kiracıyı nasıl çıkarabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com