20 / 04 / 2024

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Kiracının evden çıkarılması ile ilgili hükümler Türk Borçlar Kanunu'nda açıkça belirtiliyor. Kanunen ev sahibinin kiracıyı çıkarması için geçerli nedenlerinin olması gerekiyor.Peki ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?


Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan sözleşmeye kira sözleşmesi adı veriliyor.Bu sözleşmede ev sahibi evini sözleşmede belirtilen süre boyunca kiralayacağını, kiracı ise yine bu süre boyunca sözleşmede belirtilen bedeli ödeyeceğini kabul etmiş oluyor.


Noter huzurunda da yapılabilen kira sözleşmesi ev sahibi ve kiracı arasında karşılıklı imzaların atılarak yapılıyor.Ancak sözleşme imzalanırken dikkat edilmesi gereken ve mutlaka sözleşmede yer alması gereken hususlar bulunuyor.


Kiraya veren ve kiracı aralarında yaptıkları sözleşmede iradeleri ile sözleşmenin süresini belirlemişlerse bu durumda bu kira sözleşmesi, belirli süreli kira sözleşmesi olarak tanımlanıyor. Kararlaştırılan bu sürenin dolması ile birlikte kira sözleşmesi sona ermiş oluyor.Pekiev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?


Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan esaslara göre, ev sahibinin kiracısını evinden çıkarabilmesi haklı gerekçelerin olması gerekiyor. Ev sahibinin kiracıyı çıkarma sebepleri aşağıda yer alıyor:


1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle

a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar

MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


b. Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


2. Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

MADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.


Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.


Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

Ev sahibinin kiracıya karşı hakları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com