Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kanunda belirtilen gerekçelerin doğması halinde kiracıyı tahliye edebiliyor. Peki yeni ev aldım içindeki kiracıyı nasıl çıkarabilirim? diyorsanız işte yanıtı...
Yeni ev aldım içindeki kiracıyı nasıl çıkarabilirim?
Kira sözleşmesi, ev sahibi ile kiracısı arasında yapılan anlaşmaya istinaden imzalanıyor. Bu sözleşme tarafların birbirlerine fesih bildiriminde bulunmamaları durumunda yenileniyor. Taraflar ancak haklı bir neden olması halinde kira sözleşmesinin feshini isteyebiliyor.
Ev sahibinin tahliye sebepleri arasında "gereksinim" sebebi de bulunuyor. Ev sahibinin kiraya verdiği evine zorunlu ihtiyacı olması halinde kiracısından tahliyesini isteyebiliyor. Peki yeni ev aldım içindeki kiracıyı nasıl çıkarabilirim? diyorsanız işte yanıtı...
Kiradaki evin herhangi bir sebeple el değiştirmesi halinde, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı oluyor.Kira Kanunu olan Borçlar Kanunu hükümlerine göre, kontratı bitmeden evin satılması halinde ev sahibinin kiracıya en geç altı ay sonra evi boşaltması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor.
Eğer ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira sözleşmesi aynen devam ediyor. Ayrıca, konutu satın alan yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Aksi takdirde yeni ev sahibi kiracısından evi tahliye etmesini isteyemiyor.
Eğer ev sahibinin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettirmesi zorlaşıyor.
Yeni ev sahibinin ihtiyacı olması halinde ihtarname çektikten altı ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, ev sahibi dava açabiliyor.
Ev sahibi kiracının evine gidebilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com