29 / 03 / 2024

Kira artışında TÜFE dönemi 2019'da başlıyor!

 Kira artışında TÜFE dönemi 2019'da başlıyor!

Milyonlarca konut sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendiren yasa teklifi Meclis'e verildi. Teklifin yasalaşması ile kira artışında TÜFE dönemi 2019'da başlıyor....


Milyonlarca konut sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendiren yasa teklifi Meclis'e verildi. Teklif ile ÜFE ile hesaplanan kira artışının artık TÜFE oranları baz alınarak belirlenmesi öngörülüyor. Böylece kiracıların yüzde 10 daha az zamlı kira ödemeleri hedefleniyor.


Türkiye’de 20 milyon kiracı bulunuyor. Meclis’e sunulan teklifin yasalaşması halinde kiralar TÜFE’ye göre artıyor. Hürriyet'te yer alan habere göre, mevcut yasaya göre kira artışı üretici fiyat endeksine (ÜFE) verilerinden 12 aylık ortalama oranlarına göre yapılıyor. Bu oran bu ay açıklanan TÜİK verilerine göre yüzde 25.52 oldu. Bir başka ifadeyle 1000 liralık kira yeni yılla birlikte 1255 liraya yükseliyor.


Zamlar 2019'da TÜFE'ye göre


Zamların TÜFE'ye göre hesaplanması uygulaması ilk olarak Eylül'de açıklanan Yeni Ekonomi Paketi'nde yer aldı. 3 sene için hazırlanan Yeni Ekonomi Programı, 2019-2021 yıllarını kapsayacak. 


ÜFE ve TÜFE  farkı ne?


ÜFE ile TÜFE arasındaki temel farklılık, kapsamdan kaynaklanıyor. ÜFE'de hizmetler sektörü bulunmuyor. Fakat biliniyor ki TÜFE'de hizmetler sektörü önemli bir yer tutuyor. ÜFE dış etkenlere daha bağlı olarak değişiyor. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE)değerleri her ay 3’ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


2018 Aralık ayı kira artış oranları açıklandı!