17 / 05 / 2024

Ev kira beyannamesi 2015!

 Ev kira beyannamesi 2015!

2014 yılı boyunca belirlenen istisna bedelinden yüksek ev kira geliri elde eden kira gelir vergisi yükümlülerinin beyanname vermesi gerekiyor.Peki ev kira beyannamesi ne zaman verilir?işte ev kira beyannamesi 2015..


Ev kira beyannamesi 2015!

Gayrimenkul kiralamaları gelir vergisine tabi tutuluyor.Vergiler bir önceki sene içine elde edilen gelirler için ödeniyor. Mart ve Temmuz aylarında iki taksit şeklinde ödenebilen kira gelir vergisi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Kira Gelir Vergisi Rehberine göre ev kira gelirinin 3.200 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar aşması halinde konut ve işyeri için beyanname verilmesi gerekiyor.Eğer ev kira geliri 3.300 TL istisna tutarının altında ise konut kira geliri toplama dahil edilmiyor.


Kira gelir vergisi istisna tutarını aşan kişilerin belirlenen zamanlarda beyanda bulunması gerekiyor.Kira gelir vergisi için beyanname vergi dairesinde yada Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile verilebiliyor. 


Bu sistem, kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistem oluyor.


Ancak, sistemi kullanma zorunluluğu bulunmuyor.Beyannameler vergi dairesine gidilerek elden veya internet ortamında (E-Beyanname Düzenleme Programı) da verilebiliyor.Peki ev kira beyannamesi ne zaman verilir?


Kira gelir vergisi beyannamesi en son gün 25 Mart 2015 tarihinde verilebiliyor. Bu tarihe kadar istisna bedelinden yüksek gelir elde eden kişilerin beyanname vermeleri gerekiyor.Buna göre beyanname için 9 gün bulunuyor. Kira vergisi ödemeleri ise 31 Mart'ta sona erecek.

Kira beyannamesi vermeyenlerin cezası 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com