17 / 05 / 2024

Daire tapusu alırken dikkat edilecek hususlar!

Daire tapusu alırken dikkat edilecek hususlar!

Daire alıcı ve satıcılarının tapu dairesinde gerçekleşen tapu işlemleri için dikkat etmeleri gereken bir takım hususlar bulunuyor. Peki daire tapusu alırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?


Daire tapusu alırken dikkat edilecek hususlar!

Daire alım satım işlemleri dairenin bulunduğu yerin tapu dairesinde gerçekleşiyor. Daire alıcı ve satıcılarının bu işlem sırasında dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.Peki daire tapusu alırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?


Öncelikle daire sahibi olmak isteyen alıcıların tapu dairesine gitmeden önce birkaç araştırma yapması faydalı oluyor.Alıcının, satın almak istediği dairenin tapu örneği ile birlikte belediyeye giderek, sorgulama yapabiliyor. Tapu ile gösterilen daire aynı mı, tapu gerçekten satıcıya mı ait gibi bilgiler doğrulandıktan sonra alıcı, satış işlemi için tapu dairesine gidebiliyor.


Tapu dairesinde; satış için işlem numarasının erkenden alınması ve başvuru kaydının oluşturulması halinde işlem ertesi güne kalmamış oluyor. Söz konusu randevu internet üzerinden online olarak alınabiliyor.


Tapu dairesinde gerekli evrakları tarafların beraberinde getirmiş olması gerekiyor. Alıcı ve satıcının kimlik fotokopileri (üzerinde adres ve telefon bilgisi yazılmalı), daireye ait rayiç bedeli belgesi, taşınmazın tapusu, alıcının 2 satıcının 1 adet fotoğrafı, gerekli olan belgeler arasında sıralanıyor.


Başvuruda bulunulan tapu dairesine ön başvuru değerlendirildiğinde işlemle ilgili telefona bir mesaj geliyor. Bu mesajda ödenmesi gereken tapu harcıve ödenecek banka belirtiliyor.Tapu harç bedeli; taşınmaz malın rayiç bedelinin binde 20’ı şeklinde belirleniyor. Bu bedel, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor.Daire tapu masrafı yatırıldıktan sonra tekrar Tapu Dairesi’ne gidip tapu devri işlemi tamamlanıyor.  


Bu işlemler sırasında alıcı ve satıcının mutlaka orada bulunması gerekiyor. Taraflardan biri gelemeyecek durumda olursa birisine vekalet verilmesi gerekiyor. 

Daire tapusu sorgulama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com