02 / 05 / 2024

Ev alırken çıkan masraflar nelerdir?

 Ev alırken çıkan masraflar nelerdir?

Gayrimenkullerin mülkiyet devir işlemleri ilgili tapu dairesinde yapılıyor. Tapuda yapılan bu işlemler için belli masraflar çıkıyor. Peki ev alırken çıkan masraflar nelerdir?


Ev alırken çıkan masraflar nelerdir?

Ev alım satım işlemleri için sadece taşınmazın bedeli ödenmiyor. Tapu dairesinde yapılacak alım satım işlemleri için de belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor.Peki ev alırken çıkan masraflar nelerdir?


Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Bu masraflar sadece alıcı tarafından değil, satıcı tarafından da ödeniyor. Ancak uygulamada taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre bu masrafları yalnız alıcılar da ödeyebiliyor.


Ev devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. “Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder. 


Buna göre evlerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen evin emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.


Ayrıca; Tapu döner sermaye ücretinin de (2015 yılı için 82,50 TL)ödenmesi gerekiyor.Emlakçı ile çalışılması durumunda, emlakçıya komisyon da veriliyor. Emlakçıya alıcı ve satıcı tarafından yüzde 2’şer + KDV ödemesi yapılıyor.

Ev alırken tapuda nelere dikkat edilmeli?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com