17 / 05 / 2024

Ev alırken tapu işlemleri nasıl olur?

 Ev alırken tapu işlemleri nasıl olur?

Bir ev satın aldığınızı ve tapu işlemlerini gerçekleştirmek istediğinizi düşünelim .Peki ev alırken tapu işlemleri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...


Ev alırken tapu işlemleri nasıl olur?

Bir ev satın almak istediğinizi ve bunun içinöncelikle tapudan randevu aldığınızı düşünelim. Tapu devri için randevu günü ve saatinde gerekli belgeler ile birlikte tapu dairesinde olunması gerekiyor. 

Taşınmaz malların alım satımı için hem alıcının hem de satıcının belli oranlarda harç ödemesi yapması gerekiyor.Harç, taşınmaz malın satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.  Örneğin, 200 bin TL'ye bir ev aldığınızı düşünelim. Hem alıcının hem de satıcının 4 bin TL harç ödemesi gerekiyor.

Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.

Ev tapu işlemleri için gerekli olan belgeler de bulunuyor. Bu belgeler:

- Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.

- Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.

- Evin belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek.

Evin tapusu kaybolursa ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com