02 / 05 / 2024

Emlak vergisinde son gün 1 Haziran!

Emlak vergisinde son gün 1 Haziran!

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye'deki tüm taşınmaz mallar için iki eşit taksit şeklinde emlak vergisi ödeniyor. Birinci taksitler için emlak vergisinde son gün 1 Haziran 2015...


Emlak vergisinde son gün 1 Haziran!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Daire, işyeri, arsa ve arazi sahipleri bu vergiyi her sene ödüyor. Vergi taşınmaz malın bulunduğu belediyeye ödeniyor.


Emlak vergisi için mükellefiyet, taşınmazın satın alındığı seneyi takip eden yıl başlıyor.Örneğin, 2014 tarihinde bir gayrimenkul satın aldığınızı düşünelim. Bu durumda, verginizi 2015 yılında yani bu yıl ödeme yapmanız gerekiyor.


Emlak vergisinin mükellefi, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf eden kişiler oluyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.


Vergi için ödemeler taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de ödenebiliyor.Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Vergide ödemeler iki eşit taksit halinde yapılıyor.1. taksitleri Mart, Nisan, Mayıs aylarında ödenen emlak vergisinin 2. taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Buna göre 2015 yılı emlak vergisi birinci taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor.Vergisini ödemeyen mükellefler için son 5 gün bulunuyor.

2015 emlak vergisi ne kadar ödeyeceğim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com