29 / 04 / 2024

2015 emlak vergisi ne kadar ödeyeceğim?

2015 emlak vergisi ne kadar ödeyeceğim?

2015 yılı vergi takvimine göre emlak vergisi mükelleflerinin Mart, Nisan, Mayıs aylarında birinci taksiti,Kasım ayında ikinci taksiti ödemesi gerekiyor.Peki 2015 emlak vergisi ne kadar ödeyeceğim? diyorsanız işte yanıtı..


2015 emlak vergisi ne kadar ödeyeceğim?

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından 1319 sayılı kanun gereğince belediyeye ödeniyor. Vergi ödemeleri iki eşit taksit şeklinde yapılıyor.


Mart, Nisan, Mayıs aylarında emlak vergisinin birinci taksiti,Kasım ayında ikinci taksitinin ödenmesi gerekiyor.Emlak vergisi birinci taskit ödemeleri 1 Haziran tarihine kadar devam ediyor.Vergisini yatırmayan mükellefler için son 6 gün bulunuyor.


Verginin sorumlusu taşınmaz malın sahibi oluyor. Mükellefiyet,gayrimenkule sahip olunması ile başlıyor. Ancak taşınmaza sahip olunan sene beyanname veriliyor. Vergi ödemeleri ise bir sonraki yıl başlıyor.


Örneğin, 2015 yılında bir mesken aldığınızı düşünelim. 31 Aralık 2015 tarihine kadar belediyeye beyanname vermeniz gerekiyor. Emlak vergisi ödemeleriniz ise 2016 yılında başlayacak.Peki 2015 emlak vergisi ne kadar ödeyeceğim? diyorsanız işte yanıtı..


Emlak vergisi her gayrimenkul için farklı oranlarda hesaplanıyor.Gayrimenkulün sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi normal yörelere göre yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.2015 yılında ödenecek emlak vergisi oranları aşağıda sıralanıyor:


Meskenlerin vergi oranı:

Büyükşehir sınırlarında binde 2, 

Büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1.


İşyeri ve dükkanların emlak vergisi oranı: 

Büyükşehirde binde 4, 

Büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2.


Arazilerin emlak vergisi oranı:

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, 

Büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1.


Arsaların emlak vergisi oranı: 

Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, 

Büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3.

Emlak vergisi nereye yatırılıyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com