29 / 04 / 2024

Emlak vergisi taksitle ödenir mi?

 Emlak vergisi taksitle ödenir mi?

Gayrimenkuller için ödenen emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmazın edinim tarihini takip eden sene başlıyor.Peki emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi taksitle ödenir mi?


Emlak vergisi taksitle ödenir mi?

Emlak Vergisi Kanununa göre, emlak vergisini taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Emlak vergisi, mesken, işyeri, arazi,arsa, gibi taşınmaz mallar için ödenen bir tür vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor.Tapulu taşınmazda tapu kimin adına ise o kişi emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Tapusuz taşınmazlarda ise emlak vergisi, noterde düzenlenen senedin ya da sözleşmenin imzalandığı günden itibaren ödenmesi gerekiyor.


Emlak vergisi için ödenecek tutar, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor.Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda da emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.Peki emlak vergisi taksitle ödenir mi?


Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye ödemesi yapılan emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.Emlak vergisi 1. taksit dönemi; Mart, Nisan ve Mayıs ayları olup; Emlak vergisi 2. taksit dönemi ise Kasım ayı olarak belirleniyor.


Emlak vergisi ödemeleri, vergi dönemi içerisinde taşınmaz malın bağlı olduğu belediyelerin tahsilat veznelerine yatırılıyor.İnternet sistemi bulunan belediyelerin e-belediye uygulamasıyla da söz konusu vergi yatırılabiliyor.


Emlak vergisi kimler ödemez?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com