24 / 04 / 2024

Emlak vergisi kimler ödemez?

 Emlak vergisi kimler ödemez?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre emlak vergisi sorumlusu olan kişilerin vergi ödemesini yapması gerekiyor.Peki emlak vergisi kimler ödemez? Emlak vergisinden kimler muaftır?


Emlak vergisi kimler ödemez?

Emlak vergisi, tüm taşınmaz mallar için ödeniyor ve verginin sorumlusu, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler oluyor.


Emlak vergisi iki eşit taksit şeklinde olmak üzere birinci taksitler Mart,Nisan,Mayıs aylarında,ikinci taksitler Kasım ayında ödeniyor.Vergiler bağlı bulunulan belediyeye yapılıyor.


Herkes emlak vergisi ödemiyor.Emlak vergisinden muafiyet söz konusu oluyor.Emlak vergisi kapsamında 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip emekliler, emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.Bunun için öncelikle emekli, işsiz ve hiçbir geliri olmayan ev kadını olmak gerekiyor. Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimleri ve engelliler de bu olanaktan faydanalabiliyor. Önemli bir şart da brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olmak oluyor. 


Engelliler emekli olduktan sonra çalışsalar bile emlak vergisi ödemiyor.Fakat birden fazla evleri olmaması gerekiyor. Ayrıca öğrenciler de geliri olmayan kategorisinde oldukları için vergi ödemeyecekler sınıfına giriyor. 


Sıfır oranlı vergi uygulamasından yararlanmak için tek konutta bizzat oturma şartı bulunmuyor. Bir de emlak vergisinden muaf olanların bir evin dışında gelir getirmeyen arsa, arazi ve iş yerine sahip olması durumunda, tek konut için sıfır oranlı vergi uygulanıyor.


Yurtdışında emekli olanlar vergiden muaf olmuyor ancak hiçbir geliri olmayan ve Türkiye’de tek konuta sahip olan ancak Türk vatandaşı olmayan yabancı da emlak vergisi ödemiyor. Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanma koşullarını taşıyanlar, tek konutun sadece yararlanma hakkına sahip olmaları durumunda da emlak vergisi ödemiyor.


Emlak vergisi muafiyet dilekçesi!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com