02 / 05 / 2024

Emlak vergisi son tarih 2015!

 Emlak vergisi son tarih 2015!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki emlak vergisi son ödeme tarihi ne zaman?İşte emlak vergisi son tarih 2015..


Emlak vergisi son tarih 2015!

Devlete ödenmesi gereken vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor.Vergi Türkiye sınırları içinde yer alan konut, işyeri, arsa ve araziler için tahsil ediliyor.verginin mükellefi taşınmaz malların sahipleri oluyor.Taşınmazda kiracı olması bu durumda bir değişiklik yaratmıyor.


Emlak vergisi için öncelikle ilgili belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor.Beyannameler taşınmaz malın satın alındığı senenin sonuna kadar verilebiliyor.Ödemeler ise bir sonraki sene başlıyor.


Emlak vergisi çevre temizlik vergisi gibi senede iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Peki emlak vergisi son ödeme tarihi ne zaman?


İki eşit taksit şeklinde ödenen emlak vergisinin ilk taksitleri bugün sona eriyor.Vergisini hala ödememiş mükelleflerin bugün mesai bitimine kadar vergilerini ödemeleri gerekiyor.Emlak vergisinin ikinci taksit ödemesi ise Kasım ayında yapılacak.


Ödemelerin bağlı olunan belediyeye yapıldığı emlak vergisinde ödenecek tutar taşınmaz malın türüne göre belirleniyor.Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan gayrimenkuller için vergi yüzde yüz zamlı olarak uygulanıyor.


2015 yılı emlak vergisi hesaplamalarında kullanılan taşınmaz vergi oranları şu şekilde:


*Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


*işyeri ve dükkanlarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


*Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı uygulanıyor.

Yüksek emlak vergisine nasıl itiraz edilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com