19 / 04 / 2024

Yüksek emlak vergisine nasıl itiraz edilir?

Yüksek emlak vergisine nasıl itiraz edilir?

Emlak vergisi için ödenecek olan tutar,taşınmazın türüne ve yer aldığı bölgede yaşanan gelişmeler göre artış gösteriyor. Peki yüksek emlak vergisine itiraz edilir mi? Yüksek emlak vergisine nasıl itiraz edilir?


Yüksek emlak vergisine nasıl itiraz edilir?

Emlak vergisi, gayrimenkuller için belediyeye ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Bu vergiyi her sene gayrimenkul sahipleri ödüyor.


Emlak vergisi gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


2015 yılında taşınmaz sahiplerinden alınacak olan vergi oranları aşağıda yer alıyor:


-Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


-Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Örnek hesaplama

Evin değerinin 200 bin TL olduğunu düşünelim. Büyükşehirdeki bu ev için 400 TL emlak vergisi ödeniyor. Büyükşehirde olmayan bu ev için ise 200 TL emlak vergisi ödeniyor.


Peki "yüksek emlak vergisine itiraz edilir mi? Yüksek emlak vergisine nasıl itiraz edilir?" diyorsanız işte yanıtı.


Yüksek oranda emlak vergisi artışıyla karşılaşan vatandaşlar, ödemelerini "ihtirazi kayıt" ile yapabiliyor.


İhtirazi kayıtla beyan edilen matrahlar üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için vergi mahkemelerinde 30 gün içerisinde dava açılabiliyor.


İhtirazi kayıt ile yapılan ödemeler, gelecekte yargı tarafından emlak vergileriyle ilgili tüketici lehine indirimi sağlayacak bir karar alınması durumunda fazladan verdikleri bedeli geri alınabiliyor. Örneğin, açılan davada bir vatandaşın kazanması ve vergi miktarını düşürmesi diğer tüketicileri de ilgilendiriyor ve bu durumda aynı yerde yaşayanların ödediği fazla parayı geri almaları mümkün olabiliyor.  

Emlak vergisi ödemesi hangi aylarda?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com