06 / 05 / 2024

Emlak vergisi son ödeme günü bugün mü?

 Emlak vergisi son ödeme günü bugün mü?

Emlak vergisinin ödemeleri her yıl iki eşit taksit halinde tahsil ediliyor. 2015 yılı için emlak vergisi birinci taksit ödeme dönemi sona eriyor.Peki emlak vergisi son ödeme günü bugün mü?


Emlak vergisi son ödeme günü bugün mü?

Emlak Vergisi Kanununa göre Türkiye sınırları içinde bulunan bina,konut, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Taşınmazın sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödemekle mükellef oluyor.


Taşınmaza hisseli mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef olurken, elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Vergi emlak vergisi oranlarının gayrimenkulün değeri üzerinden hesaplanması ile bulunuyor.


Emlak vergisi oranları 2015..

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3    


Vergide ödemeler gayrimenkulün satın alındığı tarihi takip eden sene başlıyor.Örneğin 2015 yılında bir işyeri aldığınızı düşünelim. Ödemeleriniz 2016 yılında başlayacak. Ancak 2015 yılının sonuna kadar belediyeye beyanname vermek gerekiyor.


Emlak vergisi çevre temizlik vergisi gibi iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Peki emlak vergisi son ödeme günü bugün mü?


Emlak vergisinin ilk taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında ödenirken ikinci taksitleri Kasım ayında ödeniyor.31 Mayıs'ın haftasonuna denk gelmesi nediyle emlak vergisi 1 Haziran tarihinde sona eriyor.Buna göre emlak vergisi için son ödeme günü bugün.


Hala ödeme yapmamış mükelleflerin bugün mesai bitimine kadar ödemelerini yapmaları gerekiyor. Aksi halde ödeme yapılmayan her ay için faiz uygulanıyor.

Emlak vergisi ödemesi nereye yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com