29 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemesi nereden yapılır?

Emlak vergisi ödemesi nereden yapılır?

Arsa, arazi, işyeri ve mesken sahipleri tarafından her sene iki eşit taksit şeklinde emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki emlak vergisi ödemesi nereye yapılır?Emlak vergisi ödemesi nereden yapılır?


Emlak vergisi ödemesi nereye yapılır?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan ev,işyeri, arsa ve araziler için ödeniyor. Taşınmaz malın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler tarafından vergi ödeniyor.


Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti; 

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,

b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,

c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.


Emlak vergisi için bildirim yapıldıktan sonra belirlenen zamanlarda verginin ödenmesi gerekiyor.Emlak vergisi birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. 2015 yılı vergi takvimine göre ilk taksit ödemeleri 1 Haziran 2015 tarihinde sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Bu dönemler içerisinde ödeme yapmayanlar, gecikmenin yaşandığı her ay için yüzde 1.90 gecikme zammı ile karşılaşıyor.Peki emlak vergisi ödemesi nereye yapılır?


Ödemeler, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malın bir başka şehirde bulunması durumlarında vergi ödemeleri tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi ayrıca internet aracılığıyla online olarakta ödenebiliyor.Ancak internetten ödeme yapmak için belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması gerekiyor.

İnternetten emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com