20 / 04 / 2024

Emlak vergisi oranları nasıl hesaplanır?

 Emlak vergisi oranları nasıl hesaplanır?

Türkiye sınırlarında bulunan konut, işyeri, arsa ve arazi gibi tüm taşınmaz mallar için bağlı olunan belediyeye emlak vergisi ödeniyor. Peki emlak vergisi oranları nasıl hesaplanır?İşte emlak vergisi oranları 2015..


Emlak vergisi oranları nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan mesken,arsa,işyeri ve arazi için ödeniyor.


Söz konusu vergi, taşınmaz malların bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Aynı zamanda ödemeler internet üzerinden e-belediye sistemine giriş yapılarak da yapılabiliyor.


Vergi ödemeleri yılın belli dönemlerinde iki eşit taksit halinde yapılıyor. Emlak vergisi 1. taksiti 1 Mart ile 31 Mayıs tarihleri arasında ödeniyor. Verginin 2. taksiti ise 1 Kasım ile 30 Kasım tarihleri arasında ödeniyor.2015 yılında ödenecek emlak vergisinin 1. taksitleri Mart ayı itibari ile başlamıştı ve hala devam ediyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor.Peki emlak vergisi oranları nasıl hesaplanır?


Taşınmaz malın sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor.Ayrıca büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi diğer yörelere göre yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.2015 emlak vergisi oranları hesaplaması şu şekilde:


-Büyükşehirde bir arazinin emlak vergisi hesabı:

Arazi değeri: 50 bin TL

Vergi oranı: Binde 2

Emlak vergisi: 100 TL


-Büyükşehirde olmayan bir arazinin emlak vergisi hesabı:

Arazi değeri: 50 bin TL

Vergi oranı: Binde 1

Emlak vergisi: 50 TL


-Büyükşehirde bir meskenin emlak vergisi hesabı:

Mesken değeri: 150 bin TL

Vergi oranı: Binde 2

Emlak vergisi: 300 TL


-Büyükşehirde olmayan bir meskenin emlak vergisi hesabı:

Mesken değeri: 150 bin TL

Vergi oranı: Binde 1

Emlak vergisi: 150 TL

Emlak vergisi kimler ödemez?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com