04 / 05 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri için son 10 gün!

Emlak vergisi ödemeleri için son 10 gün!

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile yükümlü olduğu emlak vergisinin birinci taksit ödeme dönemi bitiyor. 1 Haziran 2015 tarihinde bitecek emlak vergisi ödemeleri için son 10 gün bulunuyor...


Emlak vergisi ödemeleri için son 10 gün!

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkul sahiplerinin vergi döneminin sonuna geliniyor. Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ın haftasonuna denk gelmesi nedeni ile 1 Haziran'da sona erecek.Vergisini hala ödememiş olan vergi mükelleflerinin son 10 günü bulunuyor. 

Emlak vergisi için ödenecek tutar, taşınmaz malın türüne, rayiç bedeline ve bağlı olduğu belediyeye göre belirleniyor. Büyükşehir Belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Hesaplamada hangi oranların kullanılacağı aşağıda sıralanıyor:

*Normal yörelerde emlak vergisi oranları: 

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   

*Büyükşehirlerde emlak vergisi oranları: 

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 

Her sene ödenmesi gereken emlak vergisi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yatırılıyor.Taşınmazın şehir dışında bulunması nedeni ile veri PTT ile de ödenebiliyor.

Aynı zamanda emlak vergisi internet üzerinden de yatırılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet aracılığıyla online bir şekilde de yapılabiliyor. 

Emlak vergisi ödemesini geciktiren ya da ödemeyen gayrimenkul sahipleri, ödemedikleri her emlak vergisi taksiti için 6183 sayılı kanun gereğince gecikme cezası ödüyor.Zamanında ödenmeyen emlak vergisi borcu için aylık %1,9 gecikme faizi uygulanıyor.   

Emlak vergisi oranları hesaplama 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com