14 / 05 / 2024

Emlak vergisi oranları hesaplama 2015!

Emlak vergisi oranları hesaplama 2015!

Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkuller için ödenen vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Peki emlak vergisi oranları nasıl hesaplanır? İşte emlak vergisi oranları hesaplama 2015..


Emlak vergisi oranları hesaplama 2015!

Türkiye sınırları içinde bulunan mesken,arsa,işyeri ve araziler için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor.Emlak Vergisi Kanunu kapsamında verginin esaslarına yer veriliyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.


Vergi ödemeleri, taşınmaza sahip olunan tarihi takip eden yılda başlıyor. Buna göre 2015 yılında satın alınan gayrimenkul için 2016 yılında ödemelere başlamak gerekiyor.Peki emlak vergisi oranları nasıl hesaplanır?


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.Emlak vergisi hesaplama örnekleri aşağıda yer alıyor.


Emlak vergisi hesaplama örnekleri 2015:


Büyükşehirde;

Mesken değeri; 200 bin TL

Emlak vergisi oranı: Binde 2

Ödenecek emlak vergisi: 400 TL


Büyükşehir olmayan yerde;

Mesken değeri; 200 bin TL

Emlak vergisi oranı: Binde 1

Ödenecek emlak vergisi: 200 TL


Büyükşehirde;

İşyeri değeri; 400 bin TL

Emlak vergisi oranı binde 4: 

Ödenecek emlak vergisi: 1.600 TL


Büyükşehir olmayan yerde; 

İşyeri değeri; 400 bin TL

Emlak vergisi oranı: binde 2

Ödenecek emlak vergisi; 800 TL

Emlak vergisi 2015 1.taksit!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com