09 / 05 / 2024

Emlak vergisi ödemek için gerekli evraklar nelerdir?

 Emlak vergisi ödemek için gerekli evraklar nelerdir?

Taşınmaz mal sahiplerinin her yılın belirli zamanlarında ödemesi gereken emlak vergisi bulunuyor.Peki emlak vergisi ödemek için gerekli evraklar nelerdir?


Emlak vergisi ödemek için gerekli evraklar nelerdir?

Türkiye'de bulunan tüm taşınmaz mallardan emlak vergisi alınıyor. Emlak vergisi taşınmazların bağlı olduğu belediyede yatırılıyor. 


Vergi, yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Yılın ilk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. 


Emlak vergisi ödemeleri, gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye yapılabiliyor.Eğer söz konusu taşınmaz şehir dışında ise bu taşınmazın vergi ödemesi, tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödenebiliyor.


Emlak vergisi için beyanname verilmesi gerekiyor.Beyannamelerin satın alımın gerçekleştiği yılın sonuna kadar verilebiliyor. Emlak vergisi için yükümlülük, taşınmazın satın alındığı yılın bir sonraki senesinde başlıyor. 


Söz konusu beyannamenin; Binanın maliki,varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yok ise binaya ve araziye malik gibi tasarruf edenler veriyor.


Emlak vergisi beyannamesi için; 

-Tapu fotokopisi, 

-Nüfus cüzdanı fotokopisi, 

-Binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, 

-binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası), 

-Beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, 

-O yıla ait bedelde damga pulu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin Gelir Servisine başvurulması gerekiyor.


Emlak vergisi 2015 ne zaman ödenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com