02 / 05 / 2024

Emlak vergisi 2015 ne zaman ödenir?

 Emlak vergisi 2015 ne zaman ödenir?

Taşınmaz mal sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor.Belirli zamanlarda ödenmesi gereken emlak vergisi 2015 ne zaman ödenir?İşte emlak vergisi ödeme zamanları 2015..


Emlak vergisi 2015 ne zaman ödenir?

Emlak vergisi Türkiye sınırları içinde yer alan taşınmaz için ödenmesi gerekiyor.Taşınmazın sahibi vergiyi ödemekle mükellef oluyor.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre söz konusu vergilendirme için taşınmaz sahibi olan vatandaşların belediyeye beyanname vermeleri gerekiyor.Söz konusu beyannamelerin, gayrimenkulün bulunduğu ilgili belediyenin Emlak Servisine veriliyor. 

Tapu kütüğünün adına tescilli emlak veya emlakların devlet veya devlet kurumlarına her yıl belirlenen tutarın yatırılması işlemi de emlak vergisi olarak biliniyor. 

Emlak vergisi her senenin belirli zamanlarında ödeniyor.İki taksit şeklinde ödenebilen emlak vergisinin birinci taksiti Mart,Nisan,Mayıs aylarında,ikinci taksiti Kasım ayında yatırılıyor.Emlak vergisinin birinci taksiti Mart ayı itibari ile başlayacak.

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 

Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi kredi kartı ile ödenir mi?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com