27 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödeme zamanı 2015!

 Emlak vergisi ödeme zamanı 2015!

1319 sayılı kanun kapsamında emlak vergisine ilişkin esaslar yer alıyor.Buna göre emlak vergisi ne zaman ödenir?İşte emlak vergisi ödeme zamanı 2015..


Emlak vergisi ödeme zamanı 2015!

Emlak vergisi, taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında yer alıyor ve taşınmazlar için her sene ödenmesi gereken bu verginin ödemeleri bağlı olunan belediyeye yapılıyor.


Emlak vergisi sorumluluğu, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. Fakat taşınmazı ilk edinim senesinde emlak vergisi ödenmiyor. O senenin vergisi eski malik tarafından ödeniyor.Mesela 2015 yılında bir mesken alındığı düşünülürse, vergi mükellefiyeti 2016 yılı itibarıyla başlayacak. 


Vergiyi ödeyecek olanların 2015 yılının sonuna kadar belediyeye giderek emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor.Emlak beyanı, taşınmazın bulunduğu ilgili belediyenin Emlak Servisine veriliyor.  


Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorunda oluyor. Vergi ödemeleri yılın belli dönemlerinde iki eşit taksit halinde yapılıyor. 


Emlak vergisi ödeme zamanı 2015..

Emlak vergisi 1. taksiti 1 Mart ile 31 Mayıs tarihleri arasında ödeniyor. Verginin 2. taksiti ise 1 Kasım ile 30 Kasım tarihleri arasında ödeniyor.2015 yılında ödenecek emlak vergisinin 1. taksitleri  Mart ayı itibariyle başlayacak.


Emlak vergisi ödemeleri belediyelerden PTT havalesi ile veya bankalardan yada internet üzerinden e-belediye sistemi üzerinden yapılabiliyor.


Emlak vergisinden kimler muaf tutulur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com