02 / 05 / 2024

Emlak vergisi ödeme dönemleri 2015!

 Emlak vergisi ödeme dönemleri 2015!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmazlar için ödeniyor.Peki emlak vergisi ne zaman ödenir?İşte emlak vergisi ödeme dönemleri 2015..


Emlak vergisi ödeme dönemleri 2015!

Devlete ödenmesi gereken vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor.Söz konusu vergi mesken,işyeri,arsa ve arazi gibi gayrimenkullere sahip kişiler tarafından ödeniyor.


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.Emlak vergisi ödeme dönemleri 2015 yılı için şu şekilde: ilk taksit Mart, Nisan ve Mayıs; ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor.Buna göre 2015 yılının emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 1 Mart itibarıyla başladı.Mayıs'ta ilk ödemeler sona erecek.


Emlak vergisi için ödenecek tutar, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor.2015 yılı için meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Üzerinde yapı olmayan arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisini,gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi kullananlar ödüyor.

Emlak vergisi kimler ödemez?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com