25 / 04 / 2024

Emlak vergisi nasıl yapılandırılır?

 Emlak vergisi nasıl yapılandırılır?

Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren Torba Yasa ile emlak vergisi borcu bulunan mükellefler, vergi borcunu yapılandırma hakkına sahip oldu.Peki emlak vergisi nasıl yapılandırılır?2015'te emlak vergisi yapılandırılacak mı?


Emlak vergisi nasıl yapılandırılır?

Torba Yasanın Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte vatandaşlar emlak vergisi yapılandırma hakkına sahip oldu


Torba Yasası olarak da nitelendirilen bu kanun ile, emlak vergisi dışında çevre temizlik vergisi de dahil olmak üzere birçok alacak ve vergi için af getirildi


Söz konusu yasa ile vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan Emlak  vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve  Emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı af kapsamında yapılandırıldı.Yapılandırma işlemi için başvuru süresini geçirmemek gerekiyor.Emlak Aksi halde emlak vergisi yapılandırma hakkı kaybedilmiş oluyor.Emlak vergisi yapılandırma başvurularının belediyenin mali işler müdürlüğüne yapılması gerekiyor.


Yapılandırma başvurusu yapan kimseler, vergi borcunu ödeyebilme hakkı buldu. Yapılandırma sonrası borç ödemeleri peşin olarak yapılabildiği gibi, taksitli bir şekilde de yapılmaya başlandı.


Kredi kartı ile de yapılandırma borcu ödenebiliyor. Taksitli olarak ödeme yapmak isteyenlerin, ikişer aylık dönemler halinde en fazla on sekiz eşit taksitte ödeme yapması gerekiyor. Bir yıl içinde ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkı kaybediliyor. 


Yapılandırma hakkına sahip olanlar için ödemeler 2 Şubat'ta başladı.Fakat 2015te yapılandırma hakkı bulunmuyor.


2015 emlak vergisi nasıl hesaplanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com