20 / 04 / 2024

2015 emlak vergisi nasıl hesaplanır?

 2015 emlak vergisi nasıl hesaplanır?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre,Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki emlak vergisi oranları 2015 kadar? 2015 emlak vergisi nasıl hesaplanır?


2015 emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Arsa,mesken,işyeri gibi taşınmazlar için ödenmesi gereken vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor.Emlak vergisine ilişkin esaslar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanun kapsamında ele alınıyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor.Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


2015 emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Taşınmazın değerine ve türüne göre belirlenen emlak vergisi 2015 örnek hesaplamaları şu şekilde:

Büyükşehirde bir arazinin değeri 50 bin TL diyelim.Vergi oranı binde 2,emlak vergisi 100 TL olarak hesaplanıyor.


Büyükşehirde olmayan bir arazinin emlak vergisi hesabı ise şöyle yapılıyor.Arazi değerini 50 bin TL farzedelim.Vergi oranı Binde 1,emlak vergisi 50 TL oluyor.


Büyükşehirde bir mesken için vergi oranı hesaplanırsa;Mesken değeri: 150 bin TL diyelim,vergi oranı binde 2,emlak vergisi 300 TL oluyor


Son olarak Büyükşehirde olmayan bir meskenin emlak vergisi hesabına örnek verecek olursak;Mesken değeri 150 bin TL olsun.Vergi oranı Binde 1,emlak vergisi 150 TL hesaplanıyor.


Emlak vergisi internetten ödenir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com