15 / 05 / 2024

Emlak vergisi için gerekli evraklar nelerdir?

 Emlak vergisi için gerekli evraklar nelerdir?

Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken emlak vergisi iki taksit şeklinde taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye yatırılıyor.Peki emlak vergisi için gerekli evraklar nelerdir?İşte emlak vergisi için istenen evraklar..


Emlak vergisi için gerekli evraklar nelerdir?

1319 sayılı Emlak Vergi Kanununa göre emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödeniyor. Bu tür taşınmazı olan mükellefler emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor. Emlak vergisi ödeyecek kişilerin ilgili belediyelerin emlak servislerine müracaat etmeleri gerekiyor.


Taşınmaz bildirimi için ilgili birime giden mükellefler her bir arsa,arazi,bina ve işyeri ayrı ayrı bilgi formu doldurmak zorunda oluyor. Emlak bildirim formlarını ilgili belediyelerden temin edilebiliyor.


Emlak vergisi için beyanın, taşınmazın sahip olunan senenin sonuna kadar verilmesi gerekiyor. Emlak vergisi bildirimi için;tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası) beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi, vergi numarası ve T.C. kimlik numarası ile müracaat edilmesi gerekiyor.


Vergi için ödenecek bedel taşınmazın türüne, değerine ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor.


Söz konusu vergi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor.Taşınmaz şehir dışında ise tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla ödemeleri kabul edilebiliyor.


Ayrıca, belediyenin e-belediye sistemini kullanıyor olması halinde, vergi borcu internet üzerinden de ödenebiliyor.


Emlak vergisi 1.taksit ne zaman ödenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com