22 / 11 / 2024

Emlak vergisi beyanı nasıl yapılır?

 Emlak vergisi beyanı nasıl yapılır?

Emlak vergisinden muaf olmayan taşınmaz sahiplerinin,beyanda bulunmaları gerekiyor.Peki emlak vergisi beyanı nasıl yapılır?Emlak vergisi beyannamesi için gerekli evraklar nelerdir?İşte emlak vergisi beyanına ilişkin bilgiler..


Emlak vergisi beyanı nasıl yapılır?

Arazi, arsa ve bina sahiplerinin her sene ödemeleri gereken vergiye emlak vergisi adı veriliyor. Bu tür taşınmazlara sahip olan bir kişi, kanunen emlak vergisi vermekle yükümlü oluyor.


Emlak vergisi için beyanname verilmesi gerekiyor.Emlak vergisi beyannamesi bağlı olunan belediyelere yapılıyor. Söz konusu beyanname verilirken, bazı belgelerin de belediyeye teslim edilmesi gerekiyor. Emlak vergisi beyannamesi için gerekli belgeler,kapak dosya,tapu fotokopisi,adres ve telefon numarası, mülk sahibi nüfus cüzdanı fotokopisi ve emlak vergisi beyanname formu gerekiyor.


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden nedenlerin bulunması halinde (geçici ve daimi muafiyetten faydalanılması hali dahil) emlâk vergisi bildirimi verilmesi zorunlu oluyor. Buna karşın devlete ait arazi için bildirim verilmiyor.

Bildirimler;

a) Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde,


b) Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde,emlakın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir.


Yukarıdaki fıkralarda yazılı haller bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vuku bulduğu tarihten itibaren üç ay içinde verilir. Elbirliği mülkiyetinde mükellefler müşterek imzalı bir bildirim verebilecekleri gibi, münferiden de bildirim verebilirler. Paylı mülkiyet halinde ise bildirim münferiden verilir.


Elbirliği mülkiyetinde münferiden bildirim verildiği takdirde, gayrimenkule ait vergi değeri üzerinden hissedarların adedine göre ayrı ayrı tarh ve tahakkuk yapılır.Bildirimlerin şekli ve kapsamı Maliye Bakanlığınca belirlenir.


Emlak vergisi hesaplama 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com